ZBOROV: Obec sa nebojí investovať do svojej budúcnosti

08.09.2012 Bardejov

Zborov 8.septembra (TASR) – Obec Zborov, ktorá je počtom obyvateľov najväčšou v Bardejovskom okrese, sa ani v čase hospodárskej krízy nebojí investovať. Podľa starostu Jána Lukáča, je pritom dôležité, aby sa nezabúdalo na históriu a rovnako myslelo aj na budúcnosť.

"Vždy je potrebné nájsť tú správnu mieru a rozdeliť úsilie do viacerých vecí. Nedá sa stále len opravovať a nedá sa vždy stavať nové. Najmä ak má dedina vyše 3 000 občanov," tvrdí starosta obce.

Dodáva, že sa usilujú robiť všetko pre to, aby dedinu urobili atraktívnejšou pre obyvateľov i návštevníkov. Stavebný ruch preto tento rok neustal ani počas dovolenkovej sezóny.

Vďaka európskym fondom bude mať obec už onedlho revitalizované centrum, ktoré bude zároveň oddychovou zónou. Obec získala peniaze z programu na regeneráciu sídel vo výške jeden milión eur.

"Centrum už sme mali v dezolátnom stave, opustené pozemky, neudržiavané. Myslím, že to bolo šťastné riešenie, vytvorili sa chodníky, nové cesty, budú parky, osvetlenie a oddychová zóna," konštatoval starosta.

V strede dediny vznikne priestor na kultúrne a spoločenské podujatia. V blízkosti sa nachádza aj bývalá kúria, ktorú kedysi zničil požiar a už roky chátra a tú mienia nejakým spôsobom zachrániť. Postupne opravujú aj Kostol sv. Žofie.

V priebehu najbližších týždňov bude, podľa starostu, dokončená aj kanalizácia. Mali tu veľké problémy so splaškami, ktoré znečisťovali oba potoky. Kanalizácia má tieto nepriaznivé podmienky zásadne zmeniť.

Lukáč vysvetlil, že sieť sa budovala na niekoľko etáp a začínalo sa ešte bez eurofondov. Na posledné práce však obec získala nenávratné finančné prostriedky vo výške viac ako 2,6 milióna eur.

"Kanalizácia je v podstate dokončená a mala by byť skolaudovaná na jeseň tohto roka. Treba urobiť terénne úpravy a realizovať skúšobnú prevádzku čistiarne odpadových vôd," dodáva starosta.

V Zborove žije aj početná rómska komunita. Obec sa snaží zlepšiť podmienky aj sociálne slabším vrstvám. Pri osade boli postavené domy so 73 bytmi nižšieho štandardu.

Dedina myslí aj na mladých ľudí. Keďže práve mladé rodiny potrebujú bývanie, rozhodli sa investovať aj do bytov bežného štandardu. Vzniká tak komplex piatich bytových domov, v každom z nich je sedem bytov. Okrem mladých rodín tu však vytvárajú možnosti bývania pre starších, prípadne zdravotne postihnutých občanov.

"Na tieto byty sme získali pôžičku zo Štátneho fondu rozvoja bývania, dve bytovky sú už hotové a býva sa v nich, jedna sa stavia a ďalšie sú v štádiu prípravy stavby," uzavrel starosta. UPOZORNENIE: TASR dnes vydáva o obci Zborov seriál spravodajských materiálov. UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam, videozáznam a fotoreportáž.
 

Vyberte región